4. Słowacka kuchnia
Kuchnia jest mocno zróżnicowana w zależności od regionu, a słowackie specjały nie należą do wykwintnych, ponieważ typowo słowacka kuchnia jest prosta, o czym zadecydowały surowe warunki górskich regionów.
Na słowackich stołach pojawiają się potrawy rustykalne z węgierską nutą. Słowacy jedzą chętnie i dużo. Często podaje si tu ciepłą obiado- kolację.
Typową przystawką jest rolada z szynki z zawiniętym w środku białym serem z przyprawami (sunkova rol' ka). W przypadku ciepłych dań obiadowych i kolacyjnych przeważają potrawy mięsne. Warto zdecydować się na grillowane lub panierowane mięsa.
Popularne są sałatki z kapusty białej i czerwonej.
Warto spróbować tradycyjnej czosnkowej zupy (cesnakova polievka) oraz kapuśniaka (kapustnica), gotowanego z dodatkiem mięsa, kiełbasy, grzybów, kaszy i odrobiny śmietany.
Bryndzove halusky- drobne kluseczki z ziemniaczano- mcznego ciasta, podawane z bryndzą i okraszone skwarkami ze smalcem i śmietaną, urosły niemal do rangi potrawy narodowej. Popularne są również korbaciky- oscypki w formie warkoczy cieniutkich włókien, w wersji solonej lub wędzonej.
Chcąc spróbować tradycyjnych dań, powinniśmy poszukać koliby lub salasa.
Na Słowacji preferuje się dojrzewające od stuleci w Małych Karpatach, w dolinie Nitry wina, które na ogół nie osiągają zbyt wysokiej jakości. Nie znaczy to jednak, że nie znajdziemy tu piwa. Niegdyś było ono popularne tylko w cieplejszych regionach, ze względu na uprawę chmielu. Dziś jestpopularne w całej Słowacji, min. Zlaty bazant, Saris, Smaedny mnich, Topvar. Szukając czegoś mocniejszego napotykamy borovice- jałowcówkę, lub najbardziej znaną śliwowicę (slivovica).
W kawiarniach możemy wybierać między espresso a kawą po turecku. Największy wybór ciast gwarantuje cukrare, inne oferują przeważnie tylko różne gatunki strudla.