~ wakacje marzeń ~ > 2. Kilka najbardziej charakterystycznych dań słowackiej kuchniDzisiaj jest 19-5-2024 godzina 7:51:50

2. Kilka najbardziej charakterystycznych dań słowackiej kuchni

  • Kapustnica – tradycyjna zupa z kapusty i wędzonej kiełbasy, czasem z grzybami, a w okresie świątecznym z suszonymi grzybami, często podaje się z pieczonymi lub gotowanymi knedlami. Podczas wesela podaje się ją o połnocy by gościom wróciła siła.
  • Cibulova zupa – zupa z cebuli i kawałków różnego rodzaju mięs.
  • Bryndzove halušky – kluseczki z ziemniaków w stopionym kajmaku z sera owczego okraszone skwarkami ze słoniny.
  • Studenne predjedla – zimne przystawki: szynka, wędzona kiełbasa, salami i warzywa sezonowe.
  • Vyprazane rezne – smażone kotlety (wieprzowe lub wołowe), jedno z najpopularniejszych słowackich dań, podaje się je wraz z ziemniakami pieczonymi lub pure i sałatką z warzyw sezonowych.
  • Nadziewana papryka – tradycyjne danie, paprykę nadziewa się mięsem i ryżem, podaje w sosie pomidorowym.
  • Fazulova polievka – zupa z fasoli i warzyw korzeniowych, można do niej dodać również wędzoną wieprzowinę.
  • Cesnakova polievka – zupa z czosnku i mięsa z kurczaka, z pietruszką i jajkiem.
  • Halaszle – zupa z kilku rodzajów ryby i papryki, bardzo mocno przyprawiona.
  • Sunkova rolka s chrenovou penou – szynka nadziewana nadzieniem chrzanowym.
  • Ostiepok – wędzony ser pieczony z szynką.
  • Sałatki: mieszana, z kapusty, pomidorów, ogórków.
  • Popularny słowacki deser to naleśniki: z dżemem (s lekvarom), z lodami i czekoladowym sosem (so zmrzlinou a cokoladou), serem i rodzynkami (s tvarohom a hrozienkami), z orzechami, sosem czekoladowym i śmietaną (s orechami, cokoladou a slahackou); czasem bywają przyprawione alkoholem i flambirowane (głównie w restauracjach).

    Gule ili parene buchty to bułki nadziewane dżemem, gotowane na parze. Makaron z makiem, topionym masłem i cukrem (sulance) to ulubiony deser dzieci. I tutaj je się strudle, najczęściej z jabłkami oraz różne ciastka i torty (z serem, owocami, miodem), lody, sałatki owocowe i kompoty.

    Typowe napoje: piwo Złoty Bażant, wódka Demanovka, którą produkuje się z dwudziestu rodzajów traw, śliwowica, borovicka.

     Źródło: http://www.vegeta.pl/